Despre mine

Fotografia mea
"CIVILIZATIA A MERS INAINTE PRIN ELITE!" “De smecheri si canalii distantarea se realizeaza prin nepasare si refuzul de a-i intilni pe terenul lor.”N. Steinhardt

joi, 13 ianuarie 2011

Reconstructia

Am avut onoarea de-a fi numita printre cei care ar putea pune o caramida la constructia Romaniei de azi. Sorin I. Popa mi-a facut o bucurie, nu pentru ca m-a amintit printre alte nume probabil cu mult mai interesante decit al meu, ci prin faptul ca, prin gestul lui, am inteles ca a inteles. Si asta-i extrem de important .

Am marturisit ca visez sa schimb mentalitati si obiceiuri rele, dar mai ales gresite: “citeodata, o greseala e mai ucigatoare decit o crima.”-nu mai stiu cine a spus, dar nu-mi apartine.
Acum imi dau seama ca nu e vorba neaparat de-a schimba, ci de-a reconstrui mentalitati. E ca si cum un castel este zdrobit, darimat si noi toti caznim in a-l recladi!

(Daca unui american, nu stiu daca si unui occidental, ii spui: “te omor, nemernicule!”, respectivul se va simti direct amenintat si se va duce la politie fiindca isi simte viata in pericol, iar, daca are si martori, cistiga 100%. Romanul nu ia vorba asta chiar asa de in serios! La noi negrul nu e chiar atit de negru, in timp ce albul devine mai intotdeauna un prilej de suspiciune...)

Care e mentalitatea romanului? Pai, asta-i poate problema: ca nu prea mai pare a avea o mentalitate definita si tocmai de aceea procesul reconstructiei nu-i usor, iar sansele noastre, ale celor dornici de-a da o forma, sunt probabil sortite esecului....

Eu nu vorbesc despre romanul neaos, despre Romania Profunda a lui Dan Puric, ci despre caricatuta aceasta aparuta in comunism si desavirsita dupa!
Romanul acesta este un exemplar humanoid din familia, cum ar spune G.Liiceanu, lui Cain, Cain, criminalul fratelui sau, Abel: capabil de orice blestematie ca sa supravietuiasca, sa supravietuiasca la nivel de efemerida, pe de-o parte, si pe de alta parte, capabil de crima premeditata ca sa devina ceea ce, prin forta si inteligenta proprie, n-ar fi putut ajunge niciodata!

Comunismul, rasturnind valorile, a netezit drumul impostorului, ignorantului, incultului, otrepei, apelind la crima, de-a parveni cit mai sus pe scara sociala; globalizarea l-a facut egal cu valoarea, cu omul de valoare si de aci nalucirea in care a cazut mintea si sufletul lui. (vezi cazul Iliescu Voiculesc, Vanghelie, etc)

Sigur ca noi nu intentionam sa-i restabilim pe acestia mai inainte mentionati..., noi, eu, as visa, visez ca voi putea sa-l determin pe adeptul, pe admiratorul, pe fanul din public al acestora sa inteleaga impostura si s-o condamne! E probabil un lucru imposibil...
“Fiti rezonabili, cereti imposibilul” N,Steinhartd


Acu, trebuie sa recunosc ca o asemenea provocare nu-i chiar de colea si ea, oricit de don quijoteasca (sau tocmai de aceea) ar fi, ma umple de un soi de mindrie personala. Da, mindria, self-esteem-ul american, este o calitate pe care noi toti ar trebui sa o cultivam!

“Inteligenta e capacitatea de-a intelege lucrurile” Gogol, daca nu ma insel. Da, si aceasta capacitate de-a intelege lucrurile si de-a le numi corect, ar trebui sa o promovam cu prioritate (procesul reconstructiei).
Cum se realizeaza aceasta? Prin modele pe care sa le respectam si respectindu-le, sa le urmam.
Proces anevoios, in special cind Cain nu are interes sa-i urmeze pe cei pe care ii declaram ca fiind repere demne de urmat! El are alti idoli sau idolul lui e el insusi...

Da, e un proces complex care va cere timp, rabdare si tenacitate, proces care va trebui sa aiba doar un singur scop: SALVAREA ROMANIEI CU ROMANI CU TOT!