Despre mine

Fotografia mea
"CIVILIZATIA A MERS INAINTE PRIN ELITE!" “De smecheri si canalii distantarea se realizeaza prin nepasare si refuzul de a-i intilni pe terenul lor.”N. Steinhardt

duminică, 16 ianuarie 2011

Ce e de facut?

“Nu mai avem evenimente istorice, avem doar stiri, pentru ca si oamenii sunt mici” Dan Puric

Deficitul de lideri la vedere este prezent in toata lumea, iar cauza consta probabil in lipsa de orizont cultural, spiritual al omului zilelor noastre.
Evenimentul istoric este creat de catre oameni deosebiti, stirea este ecoul actiunii oamenilor obisnuiti.
Daca veti observa, pina si in reclame s-a introdus acest om obisnuit, mai grasut, mai putin frumos, dar care arata cu degetul telespectatorului, ceva de tipul: “tu poti, tu trebuie sa cumperi, este de vinzare doar pentru tine”. Promovarea omului obisnuit. Promovarea omului pe care-l poti vedea pe strada, la tot pasul.
“Diva” de azi este o tanti abia iesita din ghetou, ce-si arata si ea partile moi si deveni famous. O vom vedea imbracata ca o paiata, dar cu haine scumpe, cu inevitabilele unghii false si vorbind punindu-si miinile pe solduri, fiindca neavind nimic de spus, miinile o incurca grozav!...

Omul contemporan nu mai este preocupat de intrebari si gasirea raspunsurilor, pe el il intereseaza tot ce este practic si cit mai rapid de infaptuit. E atras de tot ce e comercial (adica nu mai este in cautarea aurului veritabil, ci de stralucirea tinichelei).

Discutia sub lustru, proprie timpului lui Ludovic al 14-lea (Regele Soare), in care cineva deschidea un subiect: “Credeti ca la vara va fi cald?” sau “De ce nu zboara porcul?” nu mai are in timpurile noastre darul de-a misca nici un singur neuron in capul omului contemporan.
De ce nu zboara porcul? Fiindca n-are aripi, si cu asta discutia, cea lustruita de lumina candelabrelor, se incheie aci.

E bine? E rau? Asta e!
In asemenea conditii, accentul trebuie pus pe: “Cum sa-l facem ca sa zboare, el, porcul?” si nu pe: “De ce nu zboara?”
Deficitul de lideri il vede toata lumea, iar cauza fiind mult prea profunda pentru a fi dezbatuta, va cadea in derizoriu.

Cum de a ajuns el, un negru, presedintele Americii? In primul rind, fiindca se dorea un democrat. Democratii, urmind ideologia timpului, au acceptat doua tipuri: o femeie (promovarea femeii, egalitatea femeii, etc) si un negru (promovarea clasei defavorizate), ar mai fi ramas sa accepte si un homosexual si ghiveciul ar fi fost complet!

Albii care au votat pe Obama sunt, in general, oameni cu orientare de stinga, fiindca desi occidentul nu are habar de ororile socialismului, ideologia socialista reprezinta o fascinatie irezistibila pentru unii dintre occidentali. Si e normal, probabil: socialismul a fost creat de intelectuali in “beneficiul” maselor largi populare....

Acu, americanii, ca orice occidental, sunt individualisti, deci, profund capitalisti. Inghit ei pentru o vreme si un experiment de stinga (soft, fireste), dar nu-l suporta pentru mult timp. Dovada ca la alegerile trecute, democratii n-au mai obtinut majoritatea aproape nicaieri.

In Romania lucrurile stau exact invers. Romanul de azi este un individ fundamental de stinga: “Ce-mi da Statul?”, iar modelul ideal de lider nu prea poate fi unul de dreapta.

E ca la teatru. Ca sa aiba spectatori, directorul de teatru ca sustine montarea de piese care il vor atrage pe om la teatru. Rezultatul? Un dezastru asbolut! Piese ce doi bani, multa piele la vedere, cuvinte licentioase, etc. Ca sa imbunatatesti repertoriul teatrului ar trebui sa pui in scena Shakespeare, Ibsen, Cehov. Da, dar nu va mai veni nimeni!

Si cum vom face sa revina? Ridici nivelul spiritual al spectatorului! Proces lent, in care trebuie implicate si scoala si televiziunea, societatea, in general, dar sigur! Tot asa si cu orientarea de stinga a romanului. Educindu-l, adica aratindu-i cit de gresita si ipocrita este aceasta stinga si, in acelasi timpu, cit de valoroasa este cealalta parte, de dreapta!

Aceasta “reeducare” trebuie facuta in doze homeopate, in care sa combini inteligent si cu farmec, umorul si spontaneitatea, fiindca altminteri romanul n-o va asimila, accepta si urma!

De aceea conversatii de tipul: “Explcati de ce porcul nu zboara?” nu duc nicaieri!
De ce deficitul acesta de lideri? Fiindca avem stiri si nu evenimente, fiindca este promovat omul obisnuit si nu omul de valoare, pentru ca gustul societatii se indreapta catre spectaculosul inutil si nu spre autentic. In concluzie, fiindca omul zilelor noastre e din ce in ce mai putin educat si se afla in posesia unui bagaj cultural din ce in ce mai redus, mai lipsit de valoare autentica!

Ce e de facut? Trebuie reorientat!