Despre mine

Fotografia mea
"CIVILIZATIA A MERS INAINTE PRIN ELITE!" “De smecheri si canalii distantarea se realizeaza prin nepasare si refuzul de a-i intilni pe terenul lor.”N. Steinhardt

joi, 13 mai 2010

SUCCESUL SI EFEMERIDA

Pe vremea cind cochetam a fi profesoara, le-am cerut copiilor mei sa faca o compunere sau eseu, cum vreti sa-l numiti, cu titlul: Visul meu”. Nu doream sa aflu ce viseaza ei noapte, ci aspiratiile si idealurile lor treji fiind.
Rezultatul: 55% dintre ei visau sa devina…milionari prin a cistiga la loto; un alt procent dorea sa fie cintarete sau manechin (photo model); altii nu-si doreau mai nimic si doar 5-6% dintre ei visau sa fie o persoana cunoscuta, sa aiba o profesie si nu doar un job!
Diferenta dintre a avea un job si a avea o profesie este uriasa. Profesia presupune talent, job-ul, in cel mai bun caz, o tira de scoala si sansa de-a obtine o slujba mult mai bine platita decit individul in cauza ar merita.

“Un conducator nu se alege, un conducator se impune!”

Si conducatorul se poate numi artist, doctor, inginer, scriitor, oricare profesie care se practica cu talent si inteligenta.
Norocul, pentru un om de talent, practic nu exista; norocul e pentru efemeride…

In America, si cred ca peste tot in lume, se vehiculeaza expresia” om de success” si se are in vedere mai mult doar latura materiala. Dar succesul n-are legatura cu banii ci, cu talentul! Fara talent esti un om de success, dupa cum fara caracter esti un om de valoare… adica, nu prea merge!
In opinia mea a fi o persoana de succes inseamna ca ai potential de-a deveni un nume dupa moarte sau mai ales. In absenta numelui acesta nu esti decit o efemerida, care poate a avut ceva bani cit a trait, dar care, in fapt, nu s-a nemurit pe sine, ci s-a ucis inainte de-a fi trait cu adevarat pe acest pamint.
Doar talentul exersat adica talentul in actiune da unei persoane satisfactia muncii si poate, daca e inteligent si de calitate, sa-l transforme spiritual, sa-l inalte intr-adevar in proprii lui ochii, ca si in ai altora.

Dragilor, o femeie de success a fost Maria Callas - cea mai minunata voce de mezzo-soprana, Elisabeth the First care a lasat Angliei un imperiu si inca cel mai puternic al vremii si exemplele ar putea continua, dar nu la nesfirsit…
O persoana de success, dragutii mei pragmatici, nu inseamna sa impingeti niste hirti pe un birou, sa vorbiti la telefon, schimonosindu-va vocea intr-o mieuneala ridicol de falsa, sa va platiti darile la stat si sa va petreceti week-end-ul in tripou unde beti pina incepeti sa credeti si voi insiva iluziile voastre!…
Vorbeam intr-unul dintre articolele mele ca toti avem capacipatea de-a crea, dar doar Omul creat de Dumnezeu si-o exercita, restul supravietuiesc la nivel de zoologie si, desi se cred fericiti, ei nu fac altceva decit sa se metamorfozeze, inca din timpul vietii lor inutile, in praful drumului, in efemerida.

Efemerida nu poate fi o fiinta de success, fiindca existenta ei e limitata in timp, iar succesul sau gloria sunt nemuritoare. Succesul de moment e pentru indivizii efemerici, turistii de sezon la mare. Succesul real, authentic e scris in istoria umanitatii:
“Nu mai avem evenimente istorice, avem stiri, fiindca si oamenii sunt mici!” (Dan Puric)
Si de ce sunt oamenii astia atit de mici? Fiindca viseaza pragmatic: sa fiu milionar ca sa nu mai merg la serviciu!” Omul de talent, adica de succes nu merge la serviciu pentru bani sau nu numai pentru bani, el practica profesia lui datorita talentului… Cintaretul care va cinta pentru bani, doar pentru bani, se numeste muzicant, mai limpede - efemerida. Omul de talent exercita profesia lui pentru ca nu poate trai fara ea, ii este necesara organic.(De aceea avem doctori – veterinari umani, politiceni – boschetari, cintareti – muzicanti, etc)

Efemerida poate luci pentru o vreme precum aurul veritabil, dar stropita de ploaia timpului, ea se va innegri de ciuda… Viata ei e sortita a fi de durata limitata si orice incercare de-a o nemuri este sortita esecului datorita limitarii individului in cauza. Ca la matematica: daca a e egal cu l, inseamna ca si l este egal cu a.
In cel mai bun caz, efemerida poate lasa, dupa inutila-i viata, doar o poza in care o putem vedea zimbind timp printre sticle de bautura, singurele dovezi concrete ca acea fiinta a fost, pentru o vreme pe pamint, alaturi de Omul Nemuritor.